A început perioada vacanței de vară, astfel că toți salariații, fie că vorbim despre cei din sistemul de stat, fie despre cei din sistemul privat, se gândesc la concediile de odihnă. Vestea bună este că angajații la stat se pot bucura și în acest an de voucherele de vacanță oferite de Guvern, în valoare de 1.450 lei. De cupoane vor beneficia și cadrele didactice. Există și categorii de persoane care nu folosesc aceste vouchere și aleg să le vândă. Ce amenzi riscă aceștia, urmează să aflăm în cele ce urmează.
Autoritățile au anunțat că bugetarii vor beneficia, în continuare, de vouchere de vacanță, până cel puțin la finalul anului 2026. În plus, în prezent, în Parlament, există un proiect de lege care propune extinderea acestor beneficii și către angajații din mediul privat. Proiectul a fost, deja, adoptat de Senat, urmând să fie dezbătut și supus votului și în Camera Deputaților. Voucherele de vacanță există și la momentul de față în mediul privat, dar acordarea lor este opțională, în funcție de negocierea contractului de muncă. Dacă această lege va trece, voucherele vor fi obligatorii, iar banii, acoperiți de la bugetul de stat.
„Începând de la 1 ianuarie 2024, pentru recuperarea și întreținerea capacității de muncă a personalului salarial (…) toți angajatorii, indiferent de sistemul de finanțare și subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, precum și angajatorii care încadrează personal prin încheierea unui contract individual de muncă, acordă, în condițiile legii, anual, până la data de 31 decembrie 2026, bonuri de valoare, adică vouchere de vacanță, în cuantum de 1.450 lei pentru fiecare salariat”, este textul proiectului de lege, potrivit Gandul.ro.
Voucherele de vacanță se acordă și cadrelor didactice, iar, începând din acest an, și personalul nedidactic (în cuantum de 500 lei), așa cum a fost stabilit prin Ordonanța de Urgență nr. 58/2023, adoptată de Guvern în urma negocierilor din timpul grevei generale a profesorilor. Școlile vor transmite inspectoratelor lista nominală a beneficiarilor de vouchere până la data de 15 iulie, pentru ca acestea să le înainteze, până la 31 iulie, Ministerului Educației.
Voucherele de vacanță sunt emise anual, doar pe suport electronic, așa cum s-a întâmplat și anul trecut. Pentru cupoane nu se plătește CAS și CASS, în schimb, beneficiarul trebuie să achite un impozit de 10%, adică 145 de lei.
Pentru cadrele didactice au fost prevăzute condiții diferite în vederea acordării voucherelor. Potrivit legii, în cazul salariaților care și-au desfășurat activitatea la mai mulți angajatori, se acordă o singură indemnizație de vacanță, sub formă de vouchere, în cuantum de maxim 1.450 lei pentru un salariat/an, proporțional cu timpul lucrat, de către angajatorul unde beneficiarul în cauză își are funcția de bază. Conform legislației, valoarea nominală a voucherelor de vacanță nu poate fi diminuată în niciun mod și este multiplu de 50 lei.
În cazul personalului angajat cu contract individual de muncă cu timp parțial, voucherele de vacanță se acordă proporțional cu durata timpului de muncă, raportat la valoarea maximă a voucherelor de vacanță, în cuantum de 1.450 lei/an. Acest lucru înseamnă că unele cadre didactice vor avea sume mai mici de atât, aplicând următoarea formulă de calcul: suma de 1.450 de lei se împarte la 12 luni și la programul zilnic de 8 ore. Rezultatul se înmulțește cu numărul de luni și ore prevăzute în contractul de muncă, iar la final va fi multiplicat cu 50.
Voucherele de vacanță au perioada de valabilitate de un an de la data alimentării suportului electronic. În cazul în care beneficiarul a utilizat, în totalitate sau în parte, tichetele, iar, ulterior, intervine o cauză de restituire, acesta are obligația să returneze angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanță necuvenite.
Beneficiarii voucherelor de vacanță pot utiliza cupoanele pe baza actului de identitate, numai pentru achiziționarea de servicii turistice de la unitățile afiliate. Ei au dreptul să își aleagă unitatea, cu condiția ca aceasta să fie afiliată programului pentru achiziționarea serviciilor turistice. Aceste prevederi facilitează sprijinirea industriei HORECA, având în vedere că voucherele pot fi folosite doar în România. Programul a creat și un efect advers, astfel că proprietarii unităților de cazare, care acceptă această variantă de plată, nu au ezitat să mărească prețurile.
Este important de menționat că vânzarea voucherelor este strict interzisă. Legea interzice beneficiarilor să le utilizeze pentru achiziționarea altor servicii decât cele prevăzute sau comercializarea acestora în schimbul unor sume de bani sau al altor bunuri ori servicii. Amenda pentru cedarea voucherelor de vacanță poate ajunge până la 26.600 lei, iar orice unitate de cazare sau agenție de turism care acceptă tichetele emise pentru altă persoană va fi amendată cu 13.300 de lei.